František Javorský sa už nebude uchádzať o post riaditeľa DJZ

09.02.2003 Celý región

Doterajší poverený riaditeľ Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove František Javorský oznámil na tlačovej besede v Prešove 15. januára, že sa už nebude uc...
Doterajší poverený riaditeľ Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove František Javorský oznámil na tlačovej besede v Prešove 15. januára, že sa už nebude uchádzať o post riaditeľa DJZ v novom výberovom konaní. Ako dôvod uviedol prijatie balíčka opatrení vládou SR na rok 2003, ktoré podľa neho mu neumožnia naplniť jeho ambiciózne plány v DJZ.

Javorský nastúpil do funkcie riaditeľa DJZ v decembri 2001, keď zriaďovateľom DJZ bol Krajský úrad (KÚ) v Prešove. Delimitáciou kompetencií bolo DJZ od 1. apríla 2002 zaradené do pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Jeho predseda Peter Chudík Javorského menovanie zrušil a poveril ho výkonom vrcholnej riadiacej funkcie. Do prvého a ani do druhého výberového konania sa Javorský neprihlásil, preto dostal poverenie na výkon funkcie do 31. marca 2003. Javorský na margo svojich výsledkov 15. januára uviedol, že na začiatku roku 2002 boli mesačné tržby do 300 tisíc Sk, v decembri m. r. činili 1,4 milióna Sk. Nahnevalo ho však to, že či dobré či zlé divadlá v SR boli hodené do jedného vreca a financovanie divadiel aj prostredníctvom VÚC malo byť diferencované. Predseda PSK komentoval verejne proklamované rozhodnutie Javorského slovami, že \"divadlo bude fungovať a otázne je len ako\". Sám priznal, že rok 2003 môže byť pre každú organizáciu ťažký, ale \"je ťažké predpokladať, aký ťažký to rok bude\". To, či boli argumenty Javorského preňho presvedčivé odmietol hodnotiť so slovami, že každý zdraženie predovšetkým energetických vstupov vníma po svojom. Povedal, že vypíšu výberové konanie.

Javorský, rodák zo Šariša, pozitívne reagoval na oslovenie prednostu KÚ v Prešove Jozefa Polačka a odišiel v roku 2001 ako úspešný riaditeľ z Divadla Andreja Bagara v Nitre do DJZ, v ktorom bola dlhodobejšia krízová situácia. Javorský 15. januára priznal, že má zaujímavé ponuky, ale zatiaľ on ako herec ponúka svoje služby DJZ.
 

Vyberte región